Ét års fødselsdagstale Muldiverset 15. august 2020

Nu er der gået et år siden vi åbnede. Der er gået halvandet år siden vi endeligt besluttede at genåbne. Der er gået 8 år siden ideen til dette univers opstod første gang. Der er gået 20 år siden Kostkompagniet startede, og som fødte denne ide. Der er gået 30 år siden økologien stod lysende klar som vejen af følge. Der er gået 52 år siden en madoplevelse for evigt satte sig i mit sansesystem, som en katalysator for dette univers vi fejrer i dag.

Således står gode hændelser på skuldrene af hinanden.

Det er endnu ganske uvidenskabeligt at sige, at der er en forbindelse mellem fordøjelse, regnorme, mikroorganismer, muld, frøsorter, og regenerativt landbrug, – der, hvor muld er lig med guld. Forbindelsen er blot naturens orden og dens finurlige lovmæssigheder i en skøn forenelig dans med kroppens biologi. Så videnskab eller ej – det kan mærkes – det er ganske vist!!!

Forbindelsen er nærmest som en hjertelig og smuk velkomst, når det hele går op i en højere enhed. En kærlig velkomst, der byder ind i vores følelse af at være et autentisk menneske og på naturens vilkår.

Også uanset hvor meget eller hvor lidt vi mennesker forener os med dette vilkår – denne lovmæssighed, ja, så ændrer det sig ikke. Det er bare sådan det er.

Forbindelsen mellem mennesker og natur har set bedre tider – det kan vi alle få øje på. Men, lyset og håbet er, at forbindelsen er her allerede. Fra dette øjeblik, kan vi gribe ud efter den og vi kan sidde her og nyde det skønne økosystemvenlige måltid, og holde en fest, mens vi skaber bæredygtighed i det globale fødesystem. At sidde ved middagsbordet uden afsavn og skabe bæredygtighed, hvem vil ikke det? Det er dét vi mener, at mad skal kunne.

Og selvfølgelig skal vi det. Når vi køber ind, når vi samles om måltidet, når vi spiser, når vi opbruger maden, når hædrer kompostspanden, når rejser taknemmeligheden for måltidet og når vi atter er mætte på det gode måde.

Så er det, at rørt-heden kan opstå. Denne resonans mellem måltid og krop, mellem krop og natur, mellem etik og ordentlighed i mulden – det taler sit helt eget sprog. Nærmest som en dans gennem et evigt smukt landskab, som aldrig ophører. Nogen gange fælder folk en tåre over det.

Muldiverset vil gerne skabe denne dansesal, en danseskole, en svingom, en fælles vals, en kædedans – sammen! Vi kan danse sammen. Og det er forstået. Alle vores gæster har forstået budskabet, hvorfor Muldiverset findes. For her kommer alle slags mennesker med hver deres diverse måde at anskue livet og maden på, og med hver deres nysgerrighed på, hvad Muldiverset er. Og ét forbinder os; skønheden, æstetikken, det fuldendte måltid, som naturen har skænket os.

Jeg må udvise min taknemmelighed overfor den fuldkommen enestående hjertelige kærlige skare af gæster, som kommer her igen og igen og igen. Som bosætter her for at være med, som ikke kan undvære os, som hjælper, som bidrager med denne magiske energi og næstekærlighed. Vi er helt i knæ af taknemmelighed.

Sidst, og lige så stort som universet; en helt særlig tak for vores udsøgte, outstanding, überloyale personale og alle tilkaldepersonalerne, naboer, veninder, familie, Stavreby, som står klippefast midt i Muldiverset og bidrager til den integritet vi har skabt sammen.

Vi fortsætter rejsen sammen og lad os skåle for jer og for hele Muldiverset. Tusinde tak!!!