Tak for en fuldkommen fantastisk dag, nemlig den første dag hvor Muldiverset formelt havde åbent. Vi er vildt taknemmelige over støtten og tilslutningen til projektet.

Vi startede midt på dagen med ca. 130 deltagere til vores åbningsreception, og fortsatte senere på aftenen med vores første Folkekøkken med omkring 100 deltagere En overvældende tilslutning som vi slet ikke kunne have drømt om.

På utallige opfordringer endte Birgitte med at holde sin åbningstale to gange i løbet af dagen. Med en gigantisk tak fra Muldiverset-teamet, får du her den nedskrevne udgave af talen.

Tak!

ÅBNINGSTALE
1 m brede og 2 m høje mænd i blå kedeldragter, de kronragere med tatoveringer, den ikke så bemidlede pensionist med rulator, gastronørderne, yogaentusiasterne, aktivisterne, erhvervsturisterne, cykelisterne, gourmeterne, Københavnerne, ostefetichisterne, økotaliban, økofreaks, skolebørn, strikkedamerne, englebasserne, veganere, de frivillige og mange mange flere – de var der alle sammen, – dengang i MadMarked.

Jeg lagde meget mærke til dem – hver og én – og jeg fik 3000 kram i 2014 på havnen i Præstø.

Jeg har altid undret mig over hvorfor verden ikke er et underskønt sted; med kærlighed, fællesskab, harmoni, ordentlighed og naturlighed. Indtil det fik op for mig, at det er den rent faktisk – det er systemet udenom os, der ikke er sådan. Menneskene er – som udgangspunkt, – det er bare systemet der er løbet af med os.

Det var dét, der var med MadMarked, – at det var udenfor systemet; det var menneskene, der længtes efter denne ordentlighed, og som kom og fik sig et kram og en gulerod, der var værd at skrive hjem om, fordi dem der havde dyrket dem var det og jorden de groede i var det…

Så kom der lige en rigtig ærgerlig punktering i ordentligheden og vi fandt alt for sent ud af, at vi havde haft en kriminel med om bord. Tæppet røg væk under os og jeg gik i fosterstilling i 4 år. Men, det var ikke hvilken som helst fosterstilling. Det var en fostertilstand med tilført omsorg i ypperste potens.

Kan I forestille jer hvordan det var at møde det kærligste Præstø; hver gang jeg skulle ind og handle mødte jeg nogen af jer, som gav det største kærlighedserklæring om savnet og tabet af Præstø MadMarked. Hver og en tilkendegivelse – flere hundrede – lejrede sig i mine celler som en trøst, en styrke, en forsoning med det hændte. Og til sidst en taknemmelighed over pludselig en dag i december sidste år, at vågne op med en total følelse af at være genfødt. Klar til igen og entreprenere i mit epifelt.

Jeg var simpelthen igennem krisen. Flashbacks og flash forewards susede gennem luften og det stod soleklart, at min rette position er som vært for et MULDIVERS. Til en frokost, med fødderne på jorden, sammen med to gode venner, kom navnet flyvende fra universet. Det blev MULDIVERSET.

Her vil vi genforbinde mennesker og natur gennem måltiden, for det er sammenhængskraften, naturens lovmæssigheder, skønheden og kærligheden der binder alt sammen. Sådan er det bare og det er derfor vi tiltrækkes af det. Det er derfor at der er kram i luften. Det er derfor det føles så sandt og godt, både i mellem ørerne, i tarmen og i samvittigheden. Vi tegner nærmest en lige streg fra mulden, gennem fordøjelsen og videre ind i kvantefysikkens finurlige kaos og årsags-sammenhænge. Det er magisk. Det er trygt. Det er pålideligt. Det er ubetinget.

Hold op der er mange at takke. Et enormt væld af mennesker omkring os har bidraget til at denne dag er en realitet. Mine fantastiske forældre, mand, to sønner og min elskede kusine, tætte tætte venner, alle venner, enestående naboer, åndsfæller, soilsisters, nogle engle der fløj ind over os med et generøst ressourcebidrag, mit faglige netværk, avlere og producenter der vil være med igen, nogle nærmest fremmede der flyttede ind og gav en hånd med, hele Stavreby der mødte op til orienteringsmødet i maj måned, svømmefæller i svømmehalssaunaen, på en kro i Køge – en masse på min vej: Hver og én har bidraget med et felt, som skabte et lysende klart billede for mig, af den nye helhed, der gav lysten til at genåbne.

Nu står vi her og det er en magisk rørende dag. Der er i skrivende stund over 130 mennesker som vil spise her i aften, så her er fuldkommen udsolgt. Det er nærmest uforståeligt og helt ind i cellerne en skønhedsmassage fra mennesker iblandt, om at ville noget der rager ud over systemet og ind i noget der er totalt meningsgivende.
Det er dét der rager højt og det er dét der minder os om hvad der virkelig tæller. Det er dét vi længes efter. Det skønne måltid af råvarer der har haft en skønt liv i mulden og derfor giver et skønt måltidsliv til os der spiser det. Vores sanser kvitterer med største fryd.

Så nu er vi her altså med mad, fællesskaber, arrangementer, viden, kram og alt det imellem.

Det er moden frugt vi har høstet i dag, klar til at indtage of os alle.

MULDIVERSET er i det store penselstrøg det samme som Præstø MadMarked. Men, vi har skruet op for noget og ned for noget andet.
I de fire år der er gået siden sidst har Præstø forvandlet sig til at byde på et rigt økoudvalg – det er helt forrygende. Nu er supermarkederne blevet gode til det med økologi, og så er det vores opgave at skubbe os forbrugere endnu mere i den bæredygtige retning.

For det handler nemlig også om at vi hjemme ved spisebordet kan rykke virkelig alvorligt ved klimaet i den rette retning, hvis vi lige spidser blyanten en smule og skriver nogle lidt andre ting på dosmersedlen.

Det kan gøres snildt, når viljen og nysgerrigheden er der. Og denne vilje var jo stort til stede i MadMarked, og det tror vi fortsat på, at den er.

I vil derfor fra nu af og til jeg selv bliver muld en dag, høre fra os med alt hvad hjertet kan begære af glæder fra gryder, gryntende grise og geniale godbidder. Det bliver SÅ sjovt, Så berigende, så enestående en rejse.

Vi skal skåle for os alle sammen faktisk fordi vi er individer der kan mødes som en helhed i det vidunderlige måltid under samme tag.

Kram, kys og møs