Om Muldiverset
Filosofi, værdier og teamet bagIdeen med Muldiverset er at præsentere en komplet fødeværdikæde for hverdagsforbrugeren
– fra muld til menneske
Mennesker af i dag, føler i stigende grad en afkobling fra naturen. Vores levevis har over de seneste år ændret sig, så vi i kraft af industrialiserede fødevaresystemer, urbanisering, ændrede værdier og stærkt forøget anvendelse af teknologi, i stigende grad har fjernet os fra naturen.
Vi ved godt, at det er forkert. Vi ved godt, at vi savner noget. Og vi søger i stigende grad at kompensere for dette savn, ved at købe produkter som repræsenterer en form for naturlighed: Økologi, renhed, naturlighed og produkter som på den ene, eller anden måde er certificerede til at være bedre, mere giftfri eller mere naturlige. Det giver en form for tilfredsstillelse og en vis grad af mening – og ofte føler vi at vi gør noget godt for verden.
Men alligevel er det som om, der mangler noget, nemlig den mentale, åndelige og fysiske kobling til den natur som omgiver os alle, men som ikke desto mindre er meget langt væk, når man bor i byen.
Så det vil vi gøre noget ved. Men der skal mere end ændrede forbrugsmønstre til.
Der er nemlig brug for pædagogiske, fysiske og teoretiske entreprenørskaber for at genforbinde natur og menneske. Brug for at skabe et praktiserende univers af entreprenørskab indenfor dybdebæredygtighed i praktisk og vidensmæssig forstand. På den måde, vil vi genkoble menneske og natur.
Genkoblingen skal skabes ud fra praktiske kundskaber, designet efter naturens design. Dette design er kernen i og nysgerrigheden til alle aktiviteter: Hvordan skabes bæredygtighed i menneskets hverdag og forbrug, som kan forenes med naturens egen bæredygtighed? Hvordan lærer vi igen at omgås med naturen?
Set fra forbrugerens side, er der også brug for at demonstrere hvordan fremtidige naturkoblede fødevaresystemer fungerer, i Muldiverset som tilgængelighed af bæredygtig føde i form af en gårdbutik og en prototype på et fremtidens spisekammer.
Muldiverset skaber gennem viden, sansning, varer, have og mellemmenneskelig udveksling helhedsforståelse for, hvordan alle og alt hænger sammen med naturen. Og hvordan fødesystemet netop er så fundamentalt en nødvendighed som grobund for bæredygtighed.
Muldiverset er et fremtidens bud på hvilke kundskaber som menneskeheden skal tillære sig for at kunne genforbinde sig med naturen.
Vores gastronomiske filosofi er ganske klar. Vi forarbejder kun friske råvarer, såvidt muligt fra lokale biodynamiske eller økologisk certificerede landbrug. Vi har det økologiske spisemærke i guld, hvilket i praksis betyder, at alle råvarer – med enkelte undtagelser (friskfanget fisk, salt, vand) – er økologiske.
Muldiversets vision
- At øge forbrugeres lyst til at købe lokale bæredygtige fødevarer
- At skabe forståelse for bæredygtige fødevares indflydelse på økosystemet.
- At få mennesker til at være en del af et meningsgivende lokalt fællesskab og opnå viden om fødevarers betydning for sundhed, miljø og bæredygtig vækst
- At udleve/ praktisere/ skabe prototype på, at mennesker, forbrug, afsætning, producent og natur indgår i en helhed.
- At illustrere, at der kan skabes mere værdi og vækst for samme ressourceramme i fødeværdikæden
- At illustrere at fremtidssikrede lokale husholdninger skaber jobs
- At lade fremtidssikrede fødevarer skabe konkurrencedygtighed ift. den etablerede dagligvarehandel
Filosofi & Råvarepolitik
- Muldiversets køkken er flexitarisk (grønt kommer før kød, men begge dele indgår), men der vil altid være et vegetarisk alternativ. Dertil anvendes altid varer i sæson.
- Råvarer er som mindstemål økologisk certificerede og helst biodynamiske fra regenerative landbrug. Kan en given økologisk vare ikke skaffes, ændres menuer/opskrifter tilsvarende. Kun i de tilfælde hvor en given vare slet ikke findes i certificeret økologisk udgave, f.eks. safran, anvender vi ikke-certificerede produkter.
- Vi prioriterer at anvende vildfanget fisk og skaldyr og anvender i mindre omfang økologisk certificerede fisk fra lokale producenter. Vi anvender ikke ikke produkter fra jagt på grund af risikoen fra kontaminering fra konventionelt landbrug.
- Hvis vi enten selv har produceret (f.eks. frugt eller krydderurter fra haven), eller på anden vis har fuldt indblik i en råvare og kan sikre, at den er produceret tilsvarende eller efter højere standard end økologi, kan vi i enkelte tilfælde fravige kravet om certificering.
- Råvarer skal i videst omfang være lokale og kun hvis vi ikke kan få en given råvare lokalt, går vi regionalt, dansk eller udenlandsk.
- Vi arbejder altid bæredygtigt, cirkulært og i videst muligt omfang uden madspild.
- Maden tilsmages efter vores unikke sensoriske principper

MULDIVERSET CONSULTING
Siden 2001* har vi arbejdet på at reformere fødevaresystemet via innovativ tænkning, nye produkter, uddannelse og iværksætteri. Den unikke erfaring er fundamentet for vores konsulentforretning.
Vores mission er at skabe bæredygtige sundhedsgastronomiske rammer for industri, landbrug og erhvervsliv indenfor fødevareproduktion, -forarbejdelse og bespisning. Via viden, smag og bæredygtighed skaber vi nye forretningsmodeller, fødevarer, innovation og vi hjælper aktivt forbrugerne til at navigere i et fødevaresystem af stigende kompleksitet.
Muldiverset Consulting’s primære funktion i samarbejde med erhvervslivet og landbruget er, at facilitere processer der hos slutbrugeren giver en større værdi af råvaren og måltidet. Den intellektuelle kapital kan fremmes ud fra mange parametre, men næringen – måltiderne skabt af råvaren – skaber selve fundamentet for læring og vitalitet.
Overfor forbrugerne arbejder vi på at skabe nye modeller for fødevarehandel med større bæredygtighed for derved at skabe alternativer til det eksisterende fødevaresystem, hvilket kan have mange former – fra kompetence udvikling til praktisk udført gastronomi.
Vores team anvender forskning indenfor ernæring, økologi, biodynamik, bioetik, vitalitet, alternative økonomier, smagssensorik, gastronomi og landbrug. I en tværfaglig helhedsorienteret tilgang til alle former for arbejde indenfor fødevarer og måltidsarkitektur, tilbyder vi en lang række ydelser, der kan understøtte erhvervslivets, landbrugets og forbrugernes behov for bæredygtig optimalitet i fremstillingsprocessen.
* Indtil 19. marts 2019 hed vi Kostkompagniet.
Innovation
Produktudvikling
Formidling
Bæredygtighed
Videnscatering
Fødevareetik
Ecologica
I samarbejde med Aalborg universitet, massiv økologi-omlægning af kantiner i Aalborg Kommune, herunder både uddannelse, økoomlægning og forandringsledelse
Jyske Bank
En lang række projekter omkring sundhed, gastronomi og undgåelse af madspild og Jyske Banks kantine i hovedkontoret blev efterfølgende udnævnt til Danmarks bedste
Bæredygtig fødevarehandel
Iværksætteri omkring økologisk, lokal, bæredygtig fødevarehandel. Først MadMarked-initiativet og efterfølgende Madselskabet. Har modtaget flere priser, bl.a. Dansk Designcenters Innovionspris og Årets Ægtivist
Øko++ Økologi-omlægning
Omfattende projekt med økologiomlægning af en række kommuner, herunder politikker, standarder, undervisning mv.
Produktudvikling
Udvikling af nye produkter, bl.a. nye brødtyper for Hatting Bageri og nordiske produkter for restaurantkæde
TV, Bøger og formidling
Udvikling og udførelse af TV-programmer, bl.a. Ha Det Godt på DR1 med tilhørende bog samt en række andre TV-projekter
Pension & Sundhed
For Danica Pension udvikling af sundhedskoncepter for pensionskunder
Forebyggelse af livsstilssygdomme
Uddannelse af DSB’s medarbejdere i forebyggelse og helbredelse af livsstilssygdomme via ernæring.
Efteruddannelse
I samarbejde med Aarstiderne uddannelse af medarbejdere i Finansforbundet. Tillige uddannelse på Flyvevåbenets Officersskole
Sudhedskoncepter i plejesektoren
Udvikling af sundhedskoncepter for bl.a. plejehjem, bosteder for handicappede og hjemmet Majorgaarden.
Slankekassen
Udvikling af “Slankekassen” for Aarstiderne, herunder opskrifter og anden kommunikation over en længere periode.
Kogeskoler
Afholdelse af praktisk uddannelse i sundhedsgastronomi, bla. for håndværkere og familie hos Guldfeldt og Dako
Stop spild af mad
Rådgivning til organisationen Stop Spild af Mad, herunder fast plads i rådgiverpanelet, deltagelse i debatter mv.
Læringsmiljøer
Udvikling af det sundheds- og gastrobaserede læringskoncept Eat-Wise for Trinity konferencecenter.
Forsyningskæder
Design og udvikling af koncepter for bæredygtige distributionssystemer til grupper af avlere og producenter
Forretningsmodel-innovation
Udvikling af nye samarbejdsmodeller mellem primærproduktion og afsætningsled i en udkantskommune
Teamet

Birgitte Escherich
Direktør og grundlægger
Birgitte Escherich er grundlægger af Kostkompagniet hvor hun med udgangspunkt i akademisk baggrund og en omfattende erfaring i fødevare-verdenen, udvikler nye produkter og ideer, er en anerkendt kommunikator omkring mad, gastronomi, ernæring, sundhed, økologi og bæredygtighed samt oponionsdanner, forfatter og meget mere.
Med en balast som cand. scient. pol fra Københavns Universitet, efteruddannelse i systemisk metode, certificeret Mediator Master Practicioner og ikke mindst en passion for mad, gastronomi og en omfattende viden om industrien fra mark til mave, arbejder Birgitte på at skabe et bedre forhold mellem fødevarer, kvalitet, sundhed, økologi, bæredygtighed og innovation samt er yderligere en habil underviser, produktudvikler, forfatter, foredragsholder og vidensformidler på både akademisk og praktisk niveau.
Birgitte er forfatter til ”Kloge Kalorier” , ”Køkkenkræs og Kloge kontanter”, ”Kloge Kvinder – Kræsne Mænd” samt medforfatter til ”hadetgodt – sundt helt sikkert”. Tidligere fast klummeskribent i Politiken, og optrædende i flere programmer på DR1i flere sæsoner af Ha’ Det Godt-serien samt for TV2.
Birgittes projekter og initiativer har modtaget en del priser og udmærkelser, eksempelvis fik den bæredygtige take-away TAKK Dansk Design Centers Innovationspris og MadMarked har været udnævnt til Årets Ægtivist og kom i top 3 i Mad+Mediers udnævnelse af årets bedste madkommunikation i virksomhedskategorien. Birgitte er også tidligere udnævnt til årets iværksætter.

Kim Escherich
Medgrundlægger
Kim Escherich er systemtænker-brobygger og arbejder på tværs af teknologi, strategi, forretning og mennesker. Han arbejder ofte som enterprise architect og facilitator involveret i situationer hvor teknologi har en transformativ virkning. Til daglig er han innovationsarkitekt i IBM og han er bl.a. co-founder af den nordiske tænketank Nordic Bildung og det danske folkeoplysningseksperimentarium Fremvirke som arbejder med at styrke befolkningens dannelse omkring teknologiforståelse, demokrati og klima/fødevaresystemer.
Af baggrund cand.polit. men har i hele sit liv arbejdet med tværfaglige komplekse problemstillinger på tværs af en række faglige domæner. Han har en omfattende erfaring via konsulentarbejde i fødevaresystemet og har designet sporbarhedssystemer, bæredygtighedsløsninger og andre løsninger i meget stor skala. Omfattende viden omkring spændet mellem fødevarer, kultur og teknologi og har bl.a. arbejdet på at opbygge sporbarhedssystemer ved hjælp af blockchain-teknologi.
Han har også grundlagt den fødevareaktivistiske tænketank Foodpeace og har været en aktiv medspiller i grundlæggelse og udvikling af adskillige initiativer inden for fødevaresystemet, herunder MadMarked, Madselskabet og Muldiverset. Meget brugt foredragsholder, debattør, taler og provokatør i emner omkring teknologi, mennesker, dannelse og fødevaresystemet.
Kreativ tænker, musiker, foodie og fotograf. Dyrker sin egen mad.